rame-copii-miraflex2

 

Ca parinte trebuie sa conferi importanta ochilor copilului tau, la fel cum faci si cu celelalte parti ale corpului.

Primul consult oftalmologic trebuie facut ,in mod normal, pana la varsta de 1 an.Sunt si situatii cand mamica pleaca din maternitate cu aceasta recomandare.

Nu amanati acest consult!

La bebelusi si la copii mici, sub varsta de 3 ani, este mult mai dificil pentru mamici sa se orienteze. Exista situatii  in care  o diferenta semnificativa de dioptrii intre cei doi ochi poate duce la ambliopie . Daca nu se depisteza din timp aceasta problema, copilul poate ramane pe viata cu vederea scazuta .

Chiar daca totul pare normal, totusi  pot fi prezente boli, ce pot fi depistate numai in urma unor investigarii specifice,efectuate in cabinetul de oftalmologie.

Pentru a afla daca copilul are vederea buna sunt necesare aparate special  destinate  efectuarii  masuratorilor dioptriilor. Medicul oftalmolog pediatru dispune de teste speciale de testare a puterii vizuale a ochilor si va observa la copii si bebelusi reactii precum:

  • copilul fixeaza si urmareste obiectele,
  • copilul urmareste degetele care se misca ,in toate directiile privirii,
  • vom observa cum reactioneaza bebelusul  daca ii acoperim alternativ cate un ochi,
  • ochii copilului sunt aliniati corect, priveste crucis, sau  un ochi ii  fuge  spre  tample,
  • bebelusul sta cu capul intors mai mult intr-o anumita directie.

Aceste aparate, teste, nu sunt traumatizante, nu se ating de ochi si nu sperie copilul.Medicul va sta la distanta de bebelus sau de copil, astfel incat totul sa para o joaca.

Autorefractometrul  computerizat  PLUSOPTIX , prezent si in cabinetul CLARITY VISION, ne permite determinarea  dioptriilor  copiilor fara limitari de varsta.

20160525_145853

Cu  ajutorul  aparatului   PlusOptix   medicul  oftalmolog  pediatru va  obtine urmatorele  date :

– determinarea precoce a dioptriilor la copilul mic , chiar de 6 luni

– stabilirea cu exactitate a valorilor dioprtiilor – sfera, cilindru,  ax

– detecteaza  existenta  riscului  ambliopiei  la  copil

– anizometropia la copil – diferenta mare de dioptii intre ochi

– detectare precoce a strabismului la copii

– anizocoria la copil

– nevoia de purtare a ochelarilor la copilul mic

– detectare a unor eventuale probleme in interiorul ochilor copiilor.

Un copil  trebuie  convins ca este  strict  necesar  sa-si poarte ochelarii exact  cum  a  indicat  medicul. Daca ochelarii de vedere nu sunt purtati corespunzator atunci se poate ramane cu probleme  oculare sau  cu  vedere  slaba  pe  toata  perioada  vietii.

Copilul nu va avea o vedere binoculara normala, deci nu va vedea corect in spatiu. La varsta adulta acest lucru poate insemna imposibilitatea de a efectua anumite meserii precum si dificultatea de a  conduce autovehicule.Exista si riscul unor supra infectii, in cazul in care copilul isi duce frecvent mana la ochi deoarece simte o jena oculara.

Este posibil ca anumite vicii de refractie sa se agraveze, deci, in timp , sa  fie  nevoie  de o dioptrie mai mare in ochelari.

rame-copii-miraflex2

Un consult oftalmologic presupune verificarea ochilor din punct de vedere functional si anatomic si are ca rol descoperirea unor afectiuni oftalmologice.
Fa-ti timp pentru monitorizarea vederii copilului tau!
Mergi cu el la un control de rutina, e prea mic sa-ti spuna ca nu vede bine, iar cand o va face, va fi poate prea tarziu!

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *