oboseala oculara

Daca de ceva timp te dor sau te mananca ochii, “fug” literele, ai o sensibilitate crescuta la lumina, simti o senzatie de arsura la nivelul lor, vezi dublu sau te doare capul este posibil sa te confrunti cu ceea ce se numeste oboseala oculara.

Ochii obositi nu sunt doar un un semn ca ai petrecut prea mult timp in fata calculatorului, ei pot fi si un simptom al unei afectiuni oculare sau iti pot semnala ca ai nevoie de ochelari.

Cauzele oboselii oculare

Atunci cand ochii fac un efort intens pe o perioada lunga de timp, de exemplu atunci cand citesti mult, lucrezi la calculator cateva ore bune pe zi sau conduci, poate aparea oboseala oculara care este destul de neplacuta.

Daca te afli in aceeasi situatie, este recomandat sa utilizezi lacrimi artificiale pentru a-ti descongestiona ochii, mai ales in zilele calduroase de vara si atunci cand functioneaza si aparatul de aer conditionat.

De asemenea, ochii obosesc daca sunt expusi pe termen lung la lumina puternica sau din contra, daca incerci sa vezi intr-o lumina foarte slaba.
Mai mult decat atat, oboseala ochilor poate sa fie accentuata de o alta problema a ochilor, cum ar fi: un viciu de refractie netratat, de stres sau oboseala generala.
Spre exemplu, hipermetropia, imposibilitatea de a vedea de aproape si, astigmatismul, un defect al curburii corneei, pot genera daca nu sunt tratate, oboseala ochilor din cauza efortului facut pentru a vedea bine.
Oboseala oculara poate fi neplacuta si iti intrerupe munca, obosindu-te si impiedicandu-te sa te concentrezi la ceea ce faci. In cazul in care oboseala oculara este pronuntata si apare dupa eforturi vizuale sau este insotita de dureri puternice de cap este necesar un control oftalmologic.
oboseala oculara

Sfaturi practice

  • Atunci cand stai la calculator , ochii tai trebuie sa fie mai sus decat ecranul calculatorului, astfel incat sa poti privi spre monitor usor oblic si in jos, nu orizontal. Mai mult de atat, distanta dintre ochi si monitor trebuie sa fie intre 50 si 70 de centimetri. Pentru multe persoane, o distanta egala cu lungimea bratului este suficienta.
  • In timpul activitatilor ce necesita acuitate vizuala, fa o pauza scurta. Este de preferat sa faci o pauza de 10 minute la 2 ore de lucru.
  • Cand citesti, asaza sursa de lumina in spatele tau, in asa fel incat sa bata direct pe pagina.
  • Cand te uiti la televizor, camera trebuie sa fie usor luminata. Contrastul prea puternic dintre ecran si mediul inconjurator oboseste ochiul.

In cadrul cabinetului nostru, CLARITY VISION IMPEX, gasesti zilnic un specialist care sa te consulte sau indrume spre rezolvarea eficienta a problemelor tale oculare.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *