Miopia

Miopia

Viciile de refracţie sunt frecvent întâlnite la vârsta şcolară și cunoaşterea lor este utilă deopotrivă pentru elevi, părinţi şi profesori.

Miopia este o tulburare refracivă și se regăsește la aproximativ o treime din populație. Aceasta debutează deobicei la copii, în cele mai multe cazuri apărând după începerea școlii și crește progresiv până în jurul vârstei de 18 ani.

Miopia

Simptome

În cazul copiilor cu miopie se pot semnala următoarele simptome:

  • Vedere încețoșată la distanță (la televizor, pe stradă sau la școală, când privesc la tablă)
  • Dureri de cap frecvente
  • Senzația de oboseală după școală sau după timp petrecut la televizor

Cauze

Miopia intervine atunci când globul ocular este ușor alungit, cu axul antero-posterios mai mare decât normal.

În cazul miopiei, razele de lumină se focalizează în fața retinei și nu pe retină, unde se proiectează o imagine neclară. Miopii au probleme în vederea lucrurilor la distanță, dar nu au probleme în a vedea de aproape, de exemplu de a citi.

Tratament

Pentru tratarea miopiei este nevoie doar de o simplă corecție optică și implică realizarea unor ochelari cu lentile concave (minus) sau lentile de contact. În cele mai multe cazuri, se recomandă corecția optică cu ochelari pentru obținerea unei acuități vizuale bune.

În condițiile în care se dorește renunțarea la ochelari, se poate apela la operație pentru reducerea dioptriilor. Aceasta remodelează cornea, modificând raza de curbură a acesteia, astfel încât, miopii nu vor mai avea nevoie de ochelari sau lentile de contact.

Miopia patologică și complicații

În cazul miopiei patologice (degenerativă), aceasta apare până în vârsta de 12 ani; începe ca o miopie obișnuită și are o evoluție accelerată.

Cu vârsta, alungirea globului ocular se accentuează, iar calitatea vederii are o scădere progresivă. În cazul acesta, medicul oftalmolog poate prescrie ochelari mai puternici și medicamente trofice retiniene pentru a încetini acest proces.

Miopii pot suferi complicații în cazul în care fac eforturi fizice mari sau se lovesc în jurul capului. Nivelul riscului crește dacă dioptriile sunt mai mari.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *