Cataracta
Cataracta inseamna opacizarea lentilei ochiului, numita si cristalin.
In mod normal aceasta lentila este perfect transparenta si asigura focalizarea imaginii pe retina, adica vederea clara.
Cauze
Cataracta este in general apanajul varstei, ea aparand ca o imbatranire a cristalinuliui. Aceasta boala poate aparea insa si in cadrul unor stari patologice generale (ex: diabet, tratament indelungat cu cortizon) sau oculare (miopia forte, inflamatii sau traumatisme ale ochiului). Dintre factorii de mediu, cel mai des incriminat in aparitia cataractei este soarele.
Simptomele cataractei
Cel mai frecvent pacientii cu cataracta descriu o incetosare progresiva a vederii, cu scaderea sensibilitatii la contrast si denaturarea culorilor (acestea par mai terne, mai intunecate).
Exista si forme particulare de cataracta care scad vederea mai ales la lumina puternica sau care scad dioptriile pacientilor hipermetropici. Acestia constata ca incep sa vada mai bine la distanta (uneori chiar si la aproape) fara ochelari.
Evolutia cataractei
In lipsa unui tratament, cataracta ajunge sa impiedice complet patrunderea luminii in ochi, deci duce la pierderea completa a vederii (persista doar senzatia de lumina si intuneric).
Pentru diagnostic si tratament in timp util, pacientul trebuie sa fie consultat de un medic oftalmolog atunci cand prezinta simptomele deja mentionate.
Specialistii din cadrul cabinetului nostru, CLARITY VISION IMPEX , in urma unui consultĀ oftalmologic va pot diagnostica relativ usorĀ in cazul cataractei.
Tratamentul cataractei
Singurul tratament eficient care poate fi aplicat in cataracta este interventia chirurgicala. Aceasta consta in extragerea continutului opac al cristalinului natural cu ajutorul unei sonde fine cu ultrasunete.
Se pastreaza doar sacul cristalinului in care se introduce un implant artificial care va suplini functia cristalinului natural. Interventia este inalt tehnologizata, desfasurandu-se pe o incizie de aproximativ 2 mm care nu mai necesita sutura.
Recuperarea vizuala se constata de obicei chiar de a doua zi postoperator, dar vindecarea completa a ochiului se obtine cam la o luna dupa operatie. In acest timp pacientul va face un tratament local cu picaturi (antibiotice si antiinflamatorii), va pastra o igiena riguroasa a zonei oculare si va evita orice fel de presiune pe ochiul operat.Protectia ambilor ochi se poate face prin ochelari cu lentile colorate sau heliomate .
Nu exista un moment anume optim pentru operatia de cataracta. In general se indica operatia atunci cand scaderea vederii incepe sa deranjeze in activitatea zilnica a persoanei respective.
Specialistii cabinetului nostru CLARITY VISION Impex, va stau oricand la dispozitie pentru consultatii si recomandari.